fredag 13 augusti 2010

Från Lillån till Östansjö

Jag letade efter ett särskilt tidningsurklipp i mina gömmor, men hittade ett annat istället. Annonsen inför invigningen av Wessels stormarknad i Lillån norr om Örebro den 15 september 1967. Wessels ville helst etablera sig i Örebro, men kommunen vägrade att upplåta tomtmark. Istället blev det varuhusbygge på en åker invid nuvarande riksväg 50, i utkanten av Lillån som var centralorten i vad som då var Axbergs kommun och som kom att inkorporeras i Örebro kommun vid årsskiftet 1970-1971. Den nya stormarknaden med byggmarknad var enorm med dåtida jämförelser, 9 000 kvadratmeter i ett plan, 900 kundvagnar, 1 000 parkeringsplatser och en barservering med 250 sittplatser. Vid servicedisken kunde man lösa in utbetalningskorten för barnbidrag och folkpension, man kunde klacka om sina skor i en s k klackbar och i en annan bar kunde man köpa korv och glass. Blomsterkedjan Buketten hade ett snabbköp och i anslutning till stormarknaden fanns en BP bensinstation. Här annonsen ur Nerikes Allehanda den 2 september 1967:
Wessels bytte såsmåningom namn till B&W och idag heter stormarknaden Coop Forum. Många med mig säger fortfarande Wessels och vi som säger så, vet precis vad vi menar...
BP-stationen blev senare en bensinstation med märket MACK men är numera både nedlagd och riven.

På andra sidan av klippet med annonsen fick jag syn på en annan annons med några bestick. Det var bensinstationen Murco i Östansjö som meddelade att månadens erbjudande var en uppsättning bestick varje gång man tankade - allstå tolv tankningar och en hel besticksservis var din. Vad som erbjöds var en sådan där sämre kopia av Nils Johans Singoalla, som Libby har skrivit om en gång. Här är annonsen från Nils Löfqvist, Murco bensinstation i Östansjö, införd i Nerikes Allehanda den 2 september 1967:

4 kommentarer:

Farbror Sid sa...

... runt de åren öppnades det ett Wessels varuhus i Borås också... Stort och imponerande i två plan. Nu är det en massa mindre affärer i byggnaden.

Grandprix 63 sa...

Och de 250 platserna i restaurangen har försvunnit.
Ja, hela restaurangen är borta.

På 80-talet fanns även IKEA i ett hörn, en filial till det stora varuhuset i Västerås.

Har Ulf sett bilderna från Wessels i Örebro stads bildarkiv?

Det kom jag inte ihåg: Att det var Mack under en period. Var det så ända till slutet? Mack var för övrigt BP:s lågpriskedja

Ulf M sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ulf M sa...

GP63: Javisst restaurangen med utsikt över hela stormarknaden stängdes förra sommaren inför slutskedet av den stora renoveringen som kanske kommer att föra Wessels i Lillån över den magiska 50-årsvallen... hoppas!

Javisst IKEA fanns där i hörnet där JYSK numera huserar, men om jag inte minns fel, så var det inte frågan om en filial till IKEA i Västerås, utan snarare en flytt av den IKEA-ägda Sencello-butiken som tidigare fanns på Storgatan inne i Örebro.

Visst har jag sett Örebro stadsarkivs bilder!

Jag misstänkte att MACK var BP:s lågpris kedja... På slutet tror jag dock att det var en Din-X automatstation.