tisdag 3 augusti 2010

Från Glass till Bensin

Jag fortsätter letandet bland mina fotonegativ. I en bunt svartvita negativ som jag fick ta hand om i samband med en husrenovering för omkring 15 år sedan, hittade jag två trevliga örebrobilder från 1930-talet. Först en glassförsäljare med sin mobila kiosk parkerad i Slottsparken med Svartån och Karolinska läroverket bakom ryggen. Glassen var av lokal tillverkning och kom från Örebro Glacefryseri på Tulegatan 4:
På nästa bild ser man en ung man iförd den tidens typiska golfbyxor, dricka vatten ur en handpump. Men det intressanta är det som syns i bakgrunden, en Shellstation med en serviceman i arbete vid en bil. Den här bilden har i övrigt en omgivning som gjorde det omöjligt för mig att lokalisera den. Jag utgick från att bilden var tagen i Örebro och tittade därför i yrkesdelen av Örebro Stads Adresskalender från 1951. Under uppslagsordet bensin återfinner man alla bolagen och för Svenska Shell AB, framgår att det fanns bensinstationer på: Engelbrektsgatan 60, Stortorget 29, Storgatan 20-22 och Södermalmsplan. Av dessa adresser var det bara den sista som kunde vara aktuell i det här fallet och jag gjorde en sökning i Örebro Stadsarkivs bildarkiv efter Södermalmsplan och där fanns en bild på baksidan av just den här bensinstationen:
Den här bensinstationen är sedan länge borta men kvar är den lilla parken - numera snarare en trädomgärdad parkeringsplats - som låg precis där dåvarande riksväg 6 hade sin södra infart till Örebro. Shellstationen levde förmodligen kvar till omkring 1960 då en ny underjordisk Shellmack togs i bruk längre upp på stan, i korsningen Drottninggatan-Änggatan i det s k Södergaraget. Närmaste konkurrenten till den ursprungliga Shellstationen var en Gulfmack, snett över riksvägen med adressen Drottninggatan 92 som också GrandPrix63 omnämner i ett av sina inlägg.

3 kommentarer:

Grandprix 63 sa...

Tack Ulf! Nu satte du mig på ett intressant spår med adressen till den Gulfmacken. Har trott i min enfald att den är riven men börjar nu misstänka att den är livs levande, fast under OK-flagg. Måste forska vidare...
Däremot var jag ner i Södergaraget i lördags. Inte ett spår efter bensinförsäljning finns kvar.

Ulf M sa...

GP63: Jo, OKQ8-macken som ligger där fortfarande, men nu med adressen: Södermalmsplan 5, är såvitt jag vet samma byggnad som tidigare inhyste "Gulf Söder".

Grandprix 63 sa...

Kan inte vara nåt annat. Svårt när gatorna inte längre går där de har gjort eller bytit namn eller som i det här fallet helt försvunnit. Inte lätt att tolka kartor då...