torsdag 12 augusti 2010

Från Drink 21 till Sang

Namnen på läskedrycker kommer och går och vissa kommer tillbaka. Extrakttillverkaren Fructus, som bland annat gjorde Pommac, introducerade i oktober 1960 en ny dryck för ungdomar: Drink 21. Här i en annons från tidningen Konditorn nr 10 1960:
Jag vet inte om Drink 21 - som hade en kryddig smak av must och kola - blev någon stor försäljningsframgång då? Men nu tillverkas den återigen av Vasa bryggeri i Kvissleby, söder om Sundsvall, som har flera andra nostalgiska läskedrycker i sitt sortiment.

Den 7 oktober 1963 introducerade Stockholms Bryggerier - och dess dotterföretag - en ny sockerdricka, som enligt förhandsinformationen i tidningen Konditorn nr 10 1963, skulle vara: "Lättare kolsyrad än nuvarande sockerdricka. Den är spetsad med några droppar citron och apelsin samt aningen kryddad med kardemumma." I samma tidning fanns även en annons för den nya sockerdrickan Sang:
Jag vet inte hur länge Sang fanns kvar i sortimentet men när Pripps bytte grafisk profil och namn på sina läsketiketter i maj 1967, så hade Sang redan tidigare återtagit sitt traditionella namn Sockerdricka. Det var då i maj 1967 som Spanja ersattes med det mindre fantasieggande namnet Blodapelsin. Grappo blev Grape Tonic, Loranga blev Apelsin, Pomril blev Tutti Frutti och Frisco fick heta Citronsoda. Här en annons ur tidningen Konditorn nr 5 1967:

Inga kommentarer: