måndag 14 december 2009

Från överfylld dunk till utebliven bärgning

Annonsen på baksidan av Teknikens Värld nr 2 1970 handlade om den då tämligen nya: TV-tidningen. I annonsen ser man framsidan av TV-tidningens andra nummer som utkom i början av december 1969:
Omslagsbilden är hämtad från det årets julkalender i SVT: Herkules Jonssons storverk. Upphovsmannen var Tage Danielsson, som också spelade pappan. Genom trollformeln "överliggande kramaxel, kalasvev och bubbla förknasare", bytte far och son Jonsson roller och sonen Herman förvandlas till Herkules Jonsson. I ett av avsnitten tar Herkules hand om en gammal skrotbil, som han snabbt renoverar och gör körbar. Sin, till liten grabb förvandlade pappa, skickar han till bensinstationen för att köpa bensin i dunk. På Texaco blir Jonsson så fascinerad av bensinpumpens räkneverk så han lyckas fylla femlitersdunken med 14 liter. När han sen ska betala så har han inga pengar och försöker "betala" med idolbilder.
Tillbaka hos Herkules för att hämta pengar till bensinen dyker en bärgningsbil - en Volvo Snabbe - upp som ska hämta skrotbilen. Herkules ber dem att ge honom lite mer tid för att han håller på och fixar med bilen. Bärgarna åker istället och tar en fika och under tiden kommer Jonsson tillbaka med bensindunken och bärgarna återkommer från fikat bara för att konstatera att det inte längre fanns någon skrotbil att hämta för den åker Herkules och Jonsson iväg med. En intressant detalj är namnet på bärgningsföretaget har maskerats. Jag förmodar att det hette: "Söders" men här har man dolt bokstäver, så det bara går att läsa "Öder"

4 kommentarer:

Larsson sa...

Kul! A1176 fick senare reg.nr CKD676. Se länk: http://www.sos-stockholm.se/gallery/viewphoto.php?id=8166

Har även bild på bilen då den var ny!

Ulf M sa...

Jag nästan misstänkte att Larsson skulle ha kompletterande information. Så var alltså fallet och det är kul!

Larsson sa...

Ja, bild kommer så småningom...

Anonym sa...

Vart tog bilden vägen?