lördag 15 augusti 2009

Från Tunnelgatan till Gusselbyvägen

Evert Sandin har kört tio vanliga Vasalopp och två "halv-vasor". Frågan är ju vad han åkte på för skidor? På skivan Ä bar tä ståk oppå från 1981 ser det dessvärre ut som om han åker på ett par Fisher! Jag som hade hoppats att en Sandin använde skidor som hette: Sund.. eller Sand..? Alltså Sundin-skidor eller allra helst skidor från Sandströms.

Bröderna Sandström startade sin skidtillverkning på Tunnelgatan 14 i Stockholm år 1910. Tre år senare byggde de en större fabrik vid Skanstull. Man fick stora order bl. a. från svenska armén. När så Skanstullsbron skulle byggas var fabriken ivägen och då beslutade man att helt enkelt flytta närmare virkesleverantörerna och 1941 byggdes en toppmodern skidfabrik i Lindesberg, närmare bestämt vid dagens Banvägen, men då hette det Gusselbyvägen (vad annars?)

Som skidproducent tillverkade Sandströms: längdskidor, slalomskidor, backhoppningsskidor och vattenskidor. Men det finns ju andra idrottsredskap som tillverkas av trä och sådana gjorde man också. Både bandy- och ishockyklubbor. Ishockyklubban Professional, började tillverkas 1958 och den användes av samtliga spelare i Tre Kronor utom Nisse Nilsson. Den klubban tillverkades i 100 000 exemplar om året då produktionen stod på topp.

En annan specialitet var spjut och diskusar som fabriken fick förtroendet att tillverka till samtliga olympiska spel från 1928 och framåt. Här omslaget till tidningen Frisksport nr 29 1940 med en bild av den amerikanska spjutkastaren Alton Terry med ett Sandström-spjut i handen. Bilden är från de olympiska spelen i Berlin 1936, då Alton med 67,15 meter slutade som sjätte man.

1965 såldes företaget till Jofa i Malung. Volvo köpte Jofakoncernen 1974 och året därefter nedlades tillverkningen i Lindesberg. Fabriken har dock få stå kvar - visserligen fasadrenoverad på ett bedrövligt sätt; nästan inga fönster - och där har nu flera föreningar sin verksamhet bl. a. King Cobra BK där man kan förvänta sig att möta Lindesbergs motsvarigheter till The Dude, Walter Sobchak, Donny Kerabatsos och Jesus Quintana.

8 kommentarer:

Larsson sa...

Inte visste jag att man tillverkat skidor i Stockholm!

Grandprix 63 sa...

Jag bodde bara ett spjutkast ifrån skidfabriken som grabb och efter nedläggningen var jag in i lokalerna och samlade på mig stora buntar av dekaler som klistrades överallt och på vad som helst. Arkeologer kommer att fundera om de hittar ölburkar, cyklar, husdörrar och andra ting med dekalen "Kunglig Hovleverantör" påklistrad...

Ulf M sa...

Kul! Jag känner igen det där att komma över en stor mängd likadana klistermärken som man tapetserar allt med. Själv fick jag tag på en rulle med spegelvända märken från något bilglasmästeri i Örebro. Jag tror f ö att rullen inte är slut ännu, utan ligger i någon av mina lådor.

Anonym sa...

När vi köpte ett gammalt torp utanför Ludvika ingick en del "skräp" på vinden, bl.a. en diskus med en fin inbränd rund stämpel i trävirket:
BRÖDERNA SANDSTRÖMS SKIDFABRIK STOCKHOLM, tyvärr inget årtal.
Jag har putsat upp den och lackat. Den är mycket vacker.
Gunnar

Ulf M sa...

Hej "Anonyma" Gunnar..

Ja, jag kan ju bara gratulera. Med en Sandströms-diskus brännmärkt med Stockholm som adressort, så är den alltså minst 70 år gammal... se nu bara till att du inte kastar bort den :-)

Anonym sa...

Hej

Jag letar efter ett par masonitskidor tillverkad av Lundströms skidfabrik. Den låg vid tullhuset i norrtull och startade sin verksamhet 1933. Min farfar hade patentet på masonitskidan.

Hälsningar
Jan Lundström

Anonym sa...

Jag letar efter en bild på en vattenskida tillverkad av Sandströms. Den jag har ät tillverkad andra halvan av sextiotalet och jag behöver vilder på dekalerna, dels logga och emblem och dels på dekalen om kunglig hovleverantör. Skidan är turkos blå på översidan, har en svart rand på varje sida och är rödlackad på undersidan, om det skulle vara till hjälp! Jag ska renovera den skidan jag har.

Skicka gärna ett mail till Micke_ed@yahoo.co.uk

MvH
Micke

Anonym sa...

Kommer ihåg hur vi småkillar stod hängde vid sargerna på utomhusrinkarna när våra idoler tränande. Hade man tur kunde man få tag på en "tandpetare" d v s en sönderskjuten "proffa" Sandströms Professional som någon av idolerna använt. Vill minnas att de var numrerade efter storlek och eftersom man var kort i rocken då passade en 1:a bäst. Kommer även ihåg när Nisse Nilsson drog på ett slagskott på träning och sköt rakt igenom sargen som då var av trä. Vi var lätt chockade av kraften och rös när vi tänkte på målvakterna. Lyckades även vigga åt mig en Spapshjälm som jag sedan kompletterade med tandskydd. Då var man kung bland de övriga glinen. Ja, vilka tider och vilka minnen.