onsdag 26 augusti 2009

Från luktande Solidaritet till diskret doft av blommor

Tobak började odlas i Sverige på 1720-talet men rökning av tobakspipa omtalas redan 1629 då några studenter råkat i slagsmål efter att de "druckit tobak".
Innan det statliga produktionsmonopolet infördes i Sverige fanns en lång rad privata fabriker som tillverkade piptobak, cigarrer, cigaretter, tuggtobak och inte att förglömma det blöta snuset. En av dessa var P C Rettig & Co i Gävle. Där utbröt en facklig strid redan år 1900 som till slut ledde till att arbetarna startade en egen fabrik med namnet: Kooperativa cigarr- och tobaksproduktionsföreningen Fram i Gävle u.p.a. Därav kom det sig att Gävles arbetare kom att röka cigarerr med namn som Solidaritet och Karl Marx.
Genom årens lopp har många olika märken och produktnamn passerat revy, vem minns exempelvis cigaretten Aridja? Här i en annons ur Vecko-Journalen nr 21 1953:
Andra märken blev mer långlivade som exempelvis Borkum Riff som började säljas i Sverige 1962 och har varit en stor exportvara sedan 1968. Här en annons ur Motor nr 37 1967:
Ett äldre märke är Commerce som i sin ursprungliga form introducerades redan 1915, här i en annons ur Hem & Fritid nr 12 1974:

För att sätta eld på alltsammans behövs det tändstickor eller betydligt mer exklusiva attiraljer som exempelvis en Ronson-tändare, som till julen 1972 kunde inhandlas till det "facila" priset 56 kronor, vilket motsvar ungefär 355 kronor i dagens penningvärde. Här en annons ur Allt i hemmet nr 12 1972:
En annan cigarett som år 2001 fyllde 30 år kunde jubileras med en historisk bild från en av de s k Gärdesfesterna i reklamen, trots att tobaksreklam riktad till allmänheten inte är tillåten, men här ur branschtidningen Servicehandlar'n nr 4 2001:
Tobak kan vara gott att röka, men inpyrd rök luktar illa. Lukten var inget stort problem på sprayflaskornas tid: all oangenäm lukt och stank kunde man ju ta bort och ersätta med "diskret doft av blommor", här en annons ur Husmodern nr 41 1970:
Mera fakta om svenska tobaksprodukter och tobakshistoria finns här

1 kommentar:

Farbror Sid sa...

Reklam jag inte sett förr... skoj!