lördag 8 augusti 2009

Från Hylands Hörna över Atlanten

För dem som förfasade sig över buslivet i folkparkerna under 1960-talet och som slutat titta på den enda TV-kanalen efter det att Per Oscarsson i Hylands Hörna 1966 hade chockat hela befolkningen genom att prata om intima saker samtidigt som han skalade av sig lager efter lager av boxerkalsonger… Jag vad skulle man då roa sig med? Korsord förstås!

Alla ni som har bläddrat i en dagstidning från 60- eller 70-talet har kanske lagt märke till de flickbilder som brukar förekomma i korsorden eller förövrigt i tidningarnas marginaler och oftast helt utan påkommen anledning. Ett av de företag som tillhandahöll dessa bilder hette Text & Bilder och hade adress: Upplandsgatan 7 i Stockholm. Sin bildtjänst Flickan i hörnet startade de i februari 1966 och landets dagstidningar erbjöds vid starten följande fem bilder med tillhörande texter:

”FLICKAN I HÖRNET har låtit sig porträtterats i detta krumeluriga språng för att visa hur en av den kommande sommarens baddräkter ser ut. Det kan ju inte nekas till att man hellre studerar flickan än dräkten. Så kan det gå för mannekänger, då de är vackrare än plaggen, sedan får dessa vara i vilket material och mode som helst.”

”FLICKAN I HÖRNET har denna gång blivit överraskad på badstranden av en påpasslig fotograf just när hon satt modell för en beskedlig konstnär. Men ska sanningen fram så tror redaktionen att allt är arrangerat just för bildens skull; hon heter Irinia Demick och är filmstjärna i Hollywood. Hade hon varit filmstjärna i Frankrike undrar vi om inte handduken varit mindre. Men vad har cykeln på bilden att göra???”


”FLICKAN I HÖRNET är denna gång en mycket välklädd ung dam, kanske något underlig för att hon har en blomma i mun. Det brukar inte flickor ha – om de inte som i föreliggande fall är filmstjärna och ska dra intresset till sig. Namnet är Suzanne Pleshette, Hollywood adressen. Hatten är inte så dum, den heller.”

”FLICKAN I HÖRNET har i dag en mycket fatal blick, vilken förmodligen kostar många herrar en och annan liten självövervinnelse att släppa. Men så är ock hon filmstjärna, italiensk, vilket framgår av såväl figur som blick, och ganska känd. Rafaelle Carra heter hon, till den glädje det nu kan vara att veta det.”

”FLICKAN I HÖRNET har denna gång krupit upp i en stol för att hon ska se riktigt mysig ut. Det var i samband med att fransyskan Claudine Auger fick en ny filmroll i en fransk film av ’bondskt’ hårdslående slag mot George Hamilton. Den franska texten säger entusiastiskt att här kommer det en flicka som kan kasta både Bardot och Moreau på sophögen”

Det kallar jag formuleringskonst! Och visst blir man onekligen en smula nyfiken på i vilka filmer dessa filmstjärnor har medverkat?

Claudine Auger spelade rollen Dominique ”Domino” Derval i bondfilmen Thunderball (1965); precis som bildtexten berättar!

Rafaelle Carra medverkade i filmen Von Ryan's Express (1965), där Frank Sinatra spelade en huvudroll.
Suzanne Pleshette är mest känd för sin roll som Annie Hayworth i Hitchcooks The Birds (1963).
Irina Demick spelade bland annat hela sju olika roller i en och samma film: Those Magnificent Men in Their Flying Machines (1965).

En annan sådan storslagen man i flygmaskin var för övrigt Charles Lindbergh vars flygande hopp över Atlanten sägs vara ursprunget till namnet på dansstilen Lindy hop.

2 kommentarer:

Farbror Sid sa...

Bra... bra... bra...bra...bra! ja det räcker väl så!

Ulf M sa...

Misstänkte att Farbror Sid skulle uppskatta!