lördag 24 juli 2010

Från November till Monark

Tillförlitlighet hette den här motorcykelsporten förr, nu heter det Enduro. Novemberkåsan är den klassiska svenska tävlingen, men grenens "vasalopp" är Gotland Grand National. Jag var med de tre första åren 1984-86, men inte som deltagare, utan som supporter och videofilmare. Jag sprang runt banorna i leran och kylan med dåtidens moderna VHS-kamera på axeln. Om man talar om mobiltelefoner och 1980-talet så är "kylväska" en ganska bra liknelse och VHS-kamerorna var inte särskilt mycket mindre... När Novemberkåsan kördes 1972 såg det exempelvis ut så här om man ska tro Teknikens Värld nr 1 1973:
1973 lanserade Monark sin särskilda tonårskross, modellen 50 MX. Det man särskilt tänker på när man ser de här gamla modellerna är ju den korta slaglängden i fjärdringen. Här en annons från Teknikens Värld nr 6 1973:
Samma år, 1973, visade också Tamara Dobson, eller snarare hennes rollfigur Cleopatra Jones, i filmen med just det namnet, att hon inte bara kunde hantera att Corvette, utan också en crossmotorcykel:

Inga kommentarer: