måndag 26 juli 2010

Från Hamburg till Paris

Hos Soppatankar har vi ju tidigare kunnat se fina bilder på s k dödsryttare. Nu har jag hittat en artikel om den irländska dödsrytterskan Maureen O´Hara i den föga vetenskapliga tidskriften Paris Hollywood nr 18 1962, och artikeln i sin helhet kommer här:

Sensation i Hamburg
Kvinnlig dödsryttare
av Etienne Migraux

Special för PH

Unga vackra Maureen O´Hara - irländska till börden och i besittning av all den skönhet som kännetecknar kvinnor från den "Gröna ön" - väcker just nu en sensation i Hamburg genom sitt dödsförakt. Hon är världens enda dödsryttarinna. Som dagligen riskerar sitt liv för att tillfredställa publikens krav på sensation. I en specialbyggd trumma kör hon runt med sin motorcykel och klättrar högre och högre uppför väggarna. Ett missgrepp och hon störtar. Det gäller att hålla konstant fart och långsamt minska den när hon ska ner igen. Det ideliga snurrandet skapar yrsel. Men Maureen behärskar den. Och kör t. o. m. utan att hålla i styret.

Sensationernas kvinna. Endast tjugotre år. Och redan garvad i det hårdaste av yrken. Cirkusartistens. Hon har ärftligt påbrå. Både hennes far och farfar var aktiva artister. Med luftakrobatik utan skyddsnät som specialitet. Rädsla - det ordet känner man inte till i släkten O´Hara. Och Maureen tänker att hålla på med yrket så länge hon har lusten kvar. - Visst har det sina risker, säger hon. Men dom är nog inte större än att jag utan svårighet kan låta bli att tänka på dem. Och går man över en gata i en storstad nu för tiden så är det nog minst lika farligt... Tusentals människor blir överkörda varje år. När jag kör runt i tunnan är jag helt koncentrerad. Tänker inte på något annat än att kontrollera cykeln. En modig kvinna. Inte sant?
Och hur såg då själva tidningsomslaget ut? Jo så här:

5 kommentarer:

Farbror Sid sa...

Men Ulf... jag har enträget hävdat att man köper dylika publikationer enkom för de intressanta artiklarna.

Larsson sa...

Pinsamt att blusen kanat ner!

Ulf M sa...

Sid: Så sant, så sant. För bilderna är ju...eller snarare trycket är ju ofta under all kritik!

Larsson: Du vet tyngdlagen... och även en tunn blus påverkas av dragningskraften...

Grandprix 63 sa...

Är denna publikation månne till salu?
Bergman från Ramsberg har ju börjat samla på bilder på dödsryttare, motorcirkusar och sånt...

Ulf M sa...

GP63: Nej tyvärr, den aktuella publikationen är dessutom sammanbunden med övriga nummer från det året..