onsdag 6 juni 2012

Från Västra Skedvi till Götlunda

Jag är ingen särskilt aktiv mackspanare och de gånger som jag passerar en nedlagd bensinstation har jag sällan kameran med mig. Men det finns som väl är, gånger som är undantag...

Åker man på småvägarna så dyker de plötsligt upp som Essopumpen och skylten med BP-gubben vid den f d lanthandeln i Eriksberg, som ligger vid Västra Skedvi i Köpings kommun. Fortsätter man söderut så kommer man till slut till Lungers lanthandel vid Götlunda i Arboga kommun. Där finns en övergiven bensinstation som de sista åren serverade bensin från Bilisten om man får tro färgerna på det som finns kvar av skylten.

Som avslutning en pump som är en skulptur placerad uppe på den askhög som är resterna av den omfattande oljeutvinning som ägde rum vid Kvarntorp i Kumla kommun. Motorheart från 2007 av konstnärerna Arijana Kajfes och Anders Boqvist.



















































Jag tänkte också tipsa om ett sätt att hitta de gamla bensinstationerna. Företaget Spimfab som ägs av de svenska petroleumintressenterna har till uppgift att undersöka och vid behov sanera de bensinstationer som nedlades någon gång under perioden 1 juli 1969 till 31 december 1994. De har en utmärkt förteckning över de objekt som de har undersökt och slutfört. Sammanställningarna är uppställda läns- och kommunvis med exakta adresser till de gamla bensinstationerna. Det enda som inte framgår är vilket bensinbolag de olika stationerna samarbetade med.

2 kommentarer:

Larsson sa...

TAck för ett bra tips!

Anonym sa...

Hej vill bara tipsa om att macken i Lunger fått en uppfrächning ny färg glas i fönstren en esso pump samt lite kuriosa. mvh J