söndag 9 maj 2010

Från Saabar till kex

1968 utgav någonting som hette "Industrikommittén för Jubileumsgåvan" en broschyr med namnet Örebro län - företag och samhälle, där länets dåvarande samhällsservice och näringsliv presenterades. Bland allt intressant man kunde få veta var att det i länet fanns 24,4 bilar per 100 invånare medan motsvarande siffra för hela landet var 23,1 per 100 invånare. Även ifråga om TV-apparater var länet bättre än landet som helhet, 28,4 mot 27,4 per 100 invånare. Den siffran omfattade dock inte hela länet utan endast det område där "örebrosändaren anses ge bästa mottagning". Uppgiften om antalet bilar illustrerades med en trevlig bild med inte mindre än tre Volvo PV 444, men också två Saab 96 och en Saab 95.
Den gula Saaben är sörmlandsregistrerad och har nummer D 30688. Var bilden är tagen har jag ingen aning om inte heller vad det är för märke på ambulansen som kör iväg från dåvarande regionsjukhuset i Örebro, den har ett lågt registreringsnummer T 23 eller vad det nu kan tänkas stå på den otydliga bilden:
1968 var ju Örebro fortfarande både sko- och kexstaden och på Örebro Kex stansades Familjen Flinta-kex i långa rader:

8 kommentarer:

Grandprix 63 sa...

Ambulansen är byggd på en 1960 Ford Country Sedan.
Jag tycker det ser ut som den översta bilden är tagen i kvarteret söder om slottet, men det kanske är helt fel...

Ulf M sa...

Tack för det GP! Då är ambulansfrågan löst. Söder om slottet i Örebro ligger Strömpis och söder om Strömpis finns det trähusbebyggelse; det är sant. Men PV-arna och Saabarna är fotograferade någon annan stans och jag är inte ens säker på att det är i Örebro. Askersund? Hallsberg?

Lempa sa...

Kul att se den snygga ambulansen.

Larsson sa...

Ambulansen! Är det möjligt att få den bilden i bättre/högre upplösning? (till mitt arkiv)

Ulf M sa...

Självklart Larsson! Bilden är som sagt suddig men jag skickar en större till dig via elbrev

Anonym sa...

Hej, helt klart Kopparbergs ambulans. Den tidigare Volvoambulansen från 56 hade nr T23. Vem har f ö byggt ambulansen? Sveriges Radio/TV hade likadana Fordar som reportagebilar - gråmålade.
Hälsningar från Falcken

Anonym sa...

Förresten kommer jag ihåg att vaktmästaren på sjukstugan i Kopparberg voltade med ambulansen utanför Kopparbergs Bryggeri. Borde finnas bild på detta i Bergslagsposten. Vaktmästaren (L-----t A---sson, tror jag) ansvarade för sjuktransporterna. Han hade ingen medhjälpare i ambulansen utan fick lita till att det fanns folk på plats som kunde hjälpa till att lyfta. Snygg vit kort rock hade han emellertid...

Ulf M sa...

Tack för den informationen; "Anonym"!

Men jag misstänker att när Örebro läns landsting införde en helt ny ambulansorganisation, (när det nu var?) så var säkert flera, eller alla bilar (hur många de nu var?) från samma leverantör.

Att jag uttrycker mig så beror på att jag har bläddrat igenom alla årgångar av "Landstingsnytt", där det dels finns ett reportage om den nya ambulansorganisationen och en notis med bild föreställande en ambulans med registreringsnummer T66 (om jag nu inte minns helt fel?) Givetvis ska ja leta fram artikel och bild för scanning.