fredag 7 maj 2010

Från ambulanser till radiopolis

Allt man nu vill lära sig finns på nätet, eller? Förr fick man läsa uppslagsböcker och de som samlade alla delarna av Nordisk Familjebok kunde också få den särskilda månadstidningen hem i brevlådan: Nordisk Familjeboks månadskrönika. Verkligen allmänbildande och i januarinumret 1939 fick man lära sig ganska mycket om hur sjuktransporter till lands gick till: "För transport av en sjuk eller skadad till sakkunnig vård - i allmänhet till ett sjukhus - är det av stor vikt, att denna sker på ett för patienten bekvämste och snabbaste sätt". Först två bilder på en standardbår som införes genom bagageluckan på en bil av kupémodell. Sedan en exteriörbild av vad tidskriftens bildtext kallar "Prins Carls ambulansbil", (som enligt Larsson: förmodligen var en Buick -36, skänkt av Röda Korset och först stationerad hos Konrad Gustafsson i Håga, Västerhaninge då med registreringsnummret B3769. Överfördes senare till Finland) Därefter två interiörbilder från densamma med en och två bårar:
Februarinumret av Nordisk Familjeboks månadsmagasin berättade istället om Göteborgspolisens radioverksamhet, med radiostation i Johannesbergs vattentorn och s k radiobilar ute på fältet. Fyra konstaplar flankerar två Volvo PV av modell 51 och en bild innifrån en av bilarna där man ser radiosändaren till höger på instrumentpanelen:

4 kommentarer:

Larsson sa...

Ambulansen har Larsson bilder på och det var någon kunglighet med på ett hörn som "välsignade" vagnen när den var ny :

Skänkt i alla av Röda Korset och stationerades först hos en Konrad Gustafsson i Håga Västerhaninge - överfördes senare till Finland.

Kan det vara en Buick -36 eller något åt detta hållet?

Larsson sa...

Glömde: B3769 var reg.nummret när det begav sig...

Ulf M sa...

Larsson: Tackar för dina kompletterande upplysningar och ska införa dessa i texten!

"Överfördes senare till Finland" var det i samband med det svenska biståndet under finska vinterkriget eller det s k fortsättningskriget?

Larsson sa...

Vet ej.