fredag 3 december 2010

Från Slussen till Bocksboda

Två vykort. Det första från tiden före högertrafikomläggningen kan man förstå av trafikmarkeringarna. Det föreställer vad man kan förmoda vara landets mest kända hiss, Katarinahissen vid Slussen i Stockholm:
Mellan 1959 och 1971 gjordes 310 avsnitt av westernserien Bonanza, eller Bröderna Cartwright, som den hette i Sverige. I början av 1970-talet öppnade en stugby i Kilsbergen, närmare bestämt i byn Bocksboda. Stugbyn gavs en slags westernstil och kallades fyndigt nog för Ponderosa, med tydlig anspelning på Ben Cartwrights ranch. Stugbyn Ponderosa blev nog ingen affärsmässig framgång? Jag kommer ihåg ett besök där 1974 kanske? Vi var nog de enda gästerna och det dröjde länge innan vi fick beställa. Föräldrarna serverades kaffet på sjuttiotalsvis i plastmuggar med orange plasthållare. Om jag minns rätt utlovades ponnyridning för barn, men jag har minne av att det fanns några hästar vid Kilsbergens Ponderosa:

2 kommentarer:

Grandprix 63 sa...

Har som så många andra varit i "krig" i Kilsbergen under militärtjänsten på I3 men krutröken från Ponderosa har jag aldrig känt. Finns stället kvar?

Maffigt vykort från huvudstaden.

Anonym sa...

Jag är inte i Blankhult och Bocksboda så ofta, men när jag var där senast för kanske 10 år sedan fanns byggnaderna fortfarande kvar. Som stugby och servering tror jag verksamheten upphörde redan omkring 1975.