måndag 1 februari 2010

Från raggarliv till stiletter

Ungdomar är helt galna och livsfarliga för sin omgivning i allmänhet och för sig själva i synnerhet. Så har det alltid varit i alla tider! Frågan är bara vad som är och var mest utmanande? Unga män som visar merparten av sina kalsonger eller unga män som hade så långt hår så man inte kunde se deras polisonger? Värst av allt var det nog med brylcremen som gav håret ett så onaturligt utseende och flottade ner kuddar och soffor. För att inte tala om allt annat onaturligt som följde i dess spår! Här ett citat ur boken Ungdom och raggarliv från 1960: "Många gånger vet inte ungdomarna om vilka faror, som lurar. Att bli indragen i ett snedvridet och onaturligt sexualliv i tidiga ungdomsår kan få konsekvenser för hela livet" och vidare ur samma bok: "Ibland får man tag i sprit på ärligt sätt, ibland på oärligt. (...) Detta läser vi ju dagligen om i våra tidningar. Ingen kan blunda för spritens fruktansvärda följder: Ovänskap och kiv, slagsmål och knivskärning, våldtäktsbrott och äktenskapsbrott, dikeskörningar och dödsolyckor, mord och dråp m. m."
Enligt baksidestexten på Lars Görlings roman 491 från 1962 förstår man att det spårar ur fullständigt: "Det blir trassel med bilar, det blir meningslösa våldsdåd och ett par skakande sexuella intermezzon, det blir ett fruktansvärt uppträde på en båt i hamnen där de försöker köpa sprit..." Regissören Vilgot Sjöman filmatiserade boken 1964 och ur den filmen, med bland andra Lena Nyman, kommer omslagsbilden till 1964 års utgåva av romanen:
På det vetenskapliga området var inte forskarna sena att analysera ungdomsproblemen, Den svenska ungdomsbrottsligheten utkom 1960:
Redan året innan, 1959, utgavs den dramatiska titeln Stilettåldern - en bok om ungdomsbrottslighet:

4 kommentarer:

Grandprix 63 sa...

491 (konstig bok)har jag läst men de två andra är nyheter för mig. Hör av dig om du vill låna ut. Verkar vara intressant läsning.
En annan bok jag vill ha tag i är "Flera hundra knutar" av Janne Bergqvist. En roman om tidningsbilarna på 60-talet. Läste den på 80-talet när de hade den på biblioteket i Linde. Nu finns den inte kvar där...
En annan bok med ungdom på glid är ju Birgitta Stenbergs "Chans".

Martin Klasch sa...

Bravo. Vet du vem som gjort teckningen till "Den svenska ungdomsbrottsligheten"?

Ulf M sa...

På ett av försättsbladen anges att illustrationerna är gjorda av Thorvald Gahlin, men teckningarna inuti boken är annorlunda stilmässigt jämfört med omslaget.

Martin Klasch sa...

Tack för att du kollade. Skulle möjligen kunna vara Hans Arnold...