lördag 27 februari 2010

Från Huskvarna till mopeder

Alla som har läst Smålands store författare... nej nu tänker jag varken på Astrid Lindgren, Vilhelm Moberg eller Pär Lagerkvist, utan på Sture Dahlström, bördig från Huskvarna. Alla som har läst Stures underbara böcker Tango för enbenta och Huggormens tid om svarvaren Karl Andersson, vet att denne då och då slår sig fri från alla vardagliga beskymmer och reser till vårt södra grannland på andra sidan sundet. Det gör Karl Andersson alldeleles rätt i och det gör honom gott. För där i "Dronningens by" har de ett lite mänskligare och friare sätt att förhålla sig till det mesta. I alla fall var det så förr. 1969 till exempel behövde man inte hjälm när man åkte moped...
... den mångkunnige anmärker nu naturligtvis att man behövde inte mopedhjälm i Sverige heller på den tiden! Nu är dock inte huvudbonader det intressanta utan mopederna och den som kan slita ögonen från mopeden lägger säkert märke till tankbilen från Shell. Vill man däremot ha drivmedel som är toppen för moppen, så ska man vända sig till IC/OK:
Denna lilla papperslapp med den sympatiske mopedisten visar sig vara baksidan på svarstalongen från någon slags tipstävling. Den som har svarat hette Lotta och det kanske hon på bilden också hette. Utan att på något sätt vara någon Putte Kock, så kan jag se att Lotta har svarat rätt på alla frågor:
Vad Lotta vann genom att svara alla rätt, vet jag inte, men förmodligen fick hon den intressanta boken Mopeden, som Brevskolan gav ut 1955:
Inga kommentarer: