lördag 27 februari 2010

Från Huskvarna till mopeder

Alla som har läst Smålands store författare... nej nu tänker jag varken på Astrid Lindgren, Vilhelm Moberg eller Pär Lagerkvist, utan på Sture Dahlström, bördig från Huskvarna. Alla som har läst Stures underbara böcker Tango för enbenta och Huggormens tid om svarvaren Karl Andersson, vet att denne då och då slår sig fri från alla vardagliga beskymmer och reser till vårt södra grannland på andra sidan sundet. Det gör Karl Andersson alldeleles rätt i och det gör honom gott. För där i "Dronningens by" har de ett lite mänskligare och friare sätt att förhålla sig till det mesta. I alla fall var det så förr. 1969 till exempel behövde man inte hjälm när man åkte moped...
... den mångkunnige anmärker nu naturligtvis att man behövde inte mopedhjälm i Sverige heller på den tiden! Nu är dock inte huvudbonader det intressanta utan mopederna och den som kan slita ögonen från mopeden lägger säkert märke till tankbilen från Shell. Vill man däremot ha drivmedel som är toppen för moppen, så ska man vända sig till IC/OK:
Denna lilla papperslapp med den sympatiske mopedisten visar sig vara baksidan på svarstalongen från någon slags tipstävling. Den som har svarat hette Lotta och det kanske hon på bilden också hette. Utan att på något sätt vara någon Putte Kock, så kan jag se att Lotta har svarat rätt på alla frågor:
Vad Lotta vann genom att svara alla rätt, vet jag inte, men förmodligen fick hon den intressanta boken Mopeden, som Brevskolan gav ut 1955:




fredag 19 februari 2010

Från ungdomsligor till bilkrascher

1968 gjordes den märkliga italienska pseudo-dokumentären Sweden Heaven and Hell, eller Svezia, inferno e paradiso, som den heter på originalspråket. Där får man se ett av alla dessa hemska ungdomsgäng. Just det här gänget färdas fram i vansinnesfart på sina motorcyklar...
De får tag på en ung flicka som de våldför. Allt är om man förstår filmens huvudbudskap: typiskt svensk!
Fyra år tidigare utgav Wennerbergs förlag en översättning av Larry Flint-deckaren ...För mord var det! Det handlar om en ungdomsliga... (1964) Så var det med det förment typiskt svenska ungdomsvåldet!
Ett planerat mord var det tydligen när mannen med den gröna kavajen körde rakt in i ett träd och gjorde mos av bilen så han blev alldeles grön i ansiktet: Mord planeras (1950) av Patrick Laing.

Som ren kuriosa (vad annars?) kan nämnas att denna Jaguar-bok översattes från "amerikanskan" till svenska av Ria Wägner, ni vet hon som sen var programledare i TV och avslutade alla sina program med att vinka med handen bakofram! Flera bilkrascher blir det här signerade fotografen Arnold Odermatt:

tisdag 9 februari 2010

Från Pommac till Gevalia

Förmodligen är det längtan till sommaren och lite varmare väder som är orsaken till att skriva om dansbanor och badstränder? Innan man kastar sig upp på dansbanan så ska man kasta i sig en flaska Pommac, det går faktiskt som en dans om man är lite varm och torr i strupen:
Alltså först en Pommac och därefter en dans, eller? Nej... å så en Champis! Men det här har jag ju redan skrivit om en gång! Dagen efter dansbanan besöker man kanske badstranden och då efter det kanske ganska kalla vattnet, så kan det vara gott med en kopp varmt och riktigt kvalitetskaffe från Gevalia:
När den här annonsen var aktuell var ju det här med kvalitetskaffe fortfarande en viktig sak att framhålla eftersom kaffe alltjämt var en ransonerad vara sommaren 1949 och mycket surrogad eller s k kaffesurr såldes ännu i butikerna. Båda annonserna är hämtade från Damernas värld nr 29 1949, som utkom i juli och såg ut så här:

söndag 7 februari 2010

Från Monarpeden till Hjorten

Självklart väljer jag en Monarped istället för en färgburk! Men nu har jag åter hamnat i en besvärlig valsituation. I 1951 års katalog från Åhlén & Holm har jag hittat en elegant lättviktare med namnet Hjorten:

En så läcker färg, en så smäcker ram och en så trevlig sadel! En motor från Husqvarna och frågan är om inte hela cykeln är från Husqvarna; "Levereras direkt från fabrik i Småland" som det står i texten. Annars får det alltså bli en Monarped, här i en annons från aprilnumret av Det bästa år 1954:

fredag 5 februari 2010

Från Chinalack till Monarped

Nu när dagsljuset börjar dröja sig kvar nästan fram till kvällen, så börjar man se hur nötta och slitna köksmöblerna verkligen är. Det kan alltså var dags för en liten renoveringen med färg och pensel. Chinalack har jag använt förr, även om det nog är över 30 år sedan, så jag tror att jag väljer det märket igen:
Visserligen har jag sett reklam för en annan syntetisk färg som heter Synt-Em, men jag är lite skeptisk till nya saker, så jag går nog på mitt förstahandsval, eller...?
Men när allt kommer i sitt rätta ljus - när solen har gått ner - så är nog köksmöblerna ganska snygga som de är. Istället kanske jag lägger pengarna på en moped, en moped från Monark, en ny Monarped. Den sägs ju vara läcker i lacken utan att man behöver ta fram någon pensel och kladda med:
[samtliga annonser ur Husmodern nr 16 1953]

måndag 1 februari 2010

Från raggarliv till stiletter

Ungdomar är helt galna och livsfarliga för sin omgivning i allmänhet och för sig själva i synnerhet. Så har det alltid varit i alla tider! Frågan är bara vad som är och var mest utmanande? Unga män som visar merparten av sina kalsonger eller unga män som hade så långt hår så man inte kunde se deras polisonger? Värst av allt var det nog med brylcremen som gav håret ett så onaturligt utseende och flottade ner kuddar och soffor. För att inte tala om allt annat onaturligt som följde i dess spår! Här ett citat ur boken Ungdom och raggarliv från 1960: "Många gånger vet inte ungdomarna om vilka faror, som lurar. Att bli indragen i ett snedvridet och onaturligt sexualliv i tidiga ungdomsår kan få konsekvenser för hela livet" och vidare ur samma bok: "Ibland får man tag i sprit på ärligt sätt, ibland på oärligt. (...) Detta läser vi ju dagligen om i våra tidningar. Ingen kan blunda för spritens fruktansvärda följder: Ovänskap och kiv, slagsmål och knivskärning, våldtäktsbrott och äktenskapsbrott, dikeskörningar och dödsolyckor, mord och dråp m. m."
Enligt baksidestexten på Lars Görlings roman 491 från 1962 förstår man att det spårar ur fullständigt: "Det blir trassel med bilar, det blir meningslösa våldsdåd och ett par skakande sexuella intermezzon, det blir ett fruktansvärt uppträde på en båt i hamnen där de försöker köpa sprit..." Regissören Vilgot Sjöman filmatiserade boken 1964 och ur den filmen, med bland andra Lena Nyman, kommer omslagsbilden till 1964 års utgåva av romanen:
På det vetenskapliga området var inte forskarna sena att analysera ungdomsproblemen, Den svenska ungdomsbrottsligheten utkom 1960:
Redan året innan, 1959, utgavs den dramatiska titeln Stilettåldern - en bok om ungdomsbrottslighet: