onsdag 14 oktober 2009

Från OK till Le Mans

Det fanns en tid då självbetjäning på bensinstationerna var något nytt och modernt. Precis som det var nytt och modernt med livsmedelsbutikernas snabbköp, där man själv plockade varorna i en korg eller vagn. Att pappa tankade bilen när inte bensinstationens personal längre gjorde det var ganska självklart mitt i allt det moderna och nya. När OK chockade annonsens barn, genom att låta mamma tanka var det kanske nytt och modernt? Idag känns det närmast overkligt att det har funnits en tid då inte mammor tankade bilar! Bilen som den här mamman tankar är väl ganska trevlig? En Ford Cortina 1600 GT och annonsen är hämtad ur Allt i hemmet nr 5 1971.
Ungdomsboken Dött lopp i Le Mans av författaren - med det passande namnet - Eric Speed, börjar så här: "Nick tog plats i förarsätet på den blå GT-Monzan och körde ut på startfältet. Så vinkade startern med sin flagga och tävlingen var igång. Nick koncentrerade sig på att köra så jämnt som möjligt och skaffa sig en ordentlig ledning. Men plötsligt hände något. En GT-Ferrari ville inte släppa förbi honom utan började stöta emot Monzan." [B. Wahlströms ungdomsböcker nr 2148-49 (1980)]
Samma tävlingslopp förekommer i en annan ungdomsbok Le Mans 24 timmar utgiven av AB Lindqvists förlag (1963) författad av Michael Gibson och den inleds: "En Aston Martin DB 3 sköt fram runt hörnet på den fallfärdiga hangaren. Hjulen skrek mot asfalten, när den ökade farten och styrde rätt mot en rad träd i fjärran. Alldeles vid hörnet stod två män och iakttog den."

2 kommentarer:

Grandprix 63 sa...

Läckert omslag till "Le Mans 24 timmar".
Undrar hur det sett ut om Hegland fått gjort omslagsbilden till Eric Speeds bok?

Kul OK-annons :-)

Ulf M sa...

Hegland hade med all säkerhet lyckats bättre än Anders Ferm, som anges vara illustratören till den här boken av Eric Speed.
Vem som har gjort omslaget till "Le Mans 24 timmar" står dessvärre inte angivet i eller på boken.