söndag 13 september 2009

Från grekisk solgud till en "säng" med lastkapacitet

Enligt mytologin i det antika Grekland var Helios en solgud som spred ljus och värme. Frågan är då om man verkligen törs lita på ett kylskåp uppkallat efter denne värmegud? 1962 års modell av ett inbyggningsbart 83 liters kylskåp från Elektro Helios såg ut så här enligt Byggvaror 1962:
Av varorna i kylskåpet känner man endast igen utseendet på äggkartongerna och ketchupflaskan från Heinz. Hur var det nu med den där solguden? På dagarna färdades Helios över himlen i en vagn dragen av fyra hästar för att sedan på natten, färdas tillbaka till sitt palats i fjärran östern, genom oceanen i en gyllene bägare.
Under natten är det nog skönare att sova på en kudde och madrass och under ett täcke från en gyllene katt? Golden Cat var ett varumärke som användes av Industri AB Sängkläder. Alla katter hårar, det ska inte negligeras. Flickan som ligger på madrassen från Golden Cat bär negligé och det ska man inte heller bortse ifrån. Bilden kommer från Inreda - katalog för arkitekter och inköpare 1968:
Nu när ändå sängar och andra bekvämligheter omtalas, så kommer här en liten kuggfråga: Vilken ford tillverkades av General Motors? Just det Bedford! Här en annons ur Transportarbetaren nr 4 1968:

4 kommentarer:

Farbror Sid sa...

Roligt att du har annonser som jag aldrig sett förr...

Ulf M sa...

Det är min speciella nisch, tydligen? Alltså att hitta annonser som Farbror Sid aldrig har sett..

Larsson sa...

Oss grannar imellan:
http://larsson-larssons.blogspot.com/2009/07/electrolux-1960-tal.html

Ulf M sa...

Man kan göra en intressant iakttagelse när det gäller mejeriprodukterna i "Larssons" [ http://larsson-larssons.blogspot.com/2009/07/electrolux-1960-tal.html ]och i "mitt" kylskåp. Allt tyder på att man då befann sig i en brytningstid: Mjölk i flaskor samsades om utrymmer med Rausings klassiska tetraed (Tetrapak). Hos Larsson ser man dessutom mjölk i Pure-pak.