torsdag 28 juli 2011

Från badmode till campingmode

Jag funderade lite över hur badmodet såg ut för 50 år sedan och plockade därför fram Haléns vår- och sommarkatalog 1961. Nu var kanske inte postorderföretagen i Borås i modets allra vassaste framkant, men deras sortement accepterades förmodligen i stugor och hyreslägenheter runt om i landet.












































Några sidor längre fram i samma katalog kan man också se hur kollektionen av campingtält såg ut 1961.

onsdag 27 juli 2011

Från fest till farfar

Läskedryckernas kamp, Pommac mot Champis.  I baksidesannonsen på Se nr 25 1951 ser man en ung grabb styrka sig med en slurk Pommac innan han ska bjuda upp den blyga flicka på soffan:


















På baksidan av Se nr 30 1951 - som förövrigt utkom exakt på dagen för 60 år sedan igår, den 26 juli 1951 - ser man den skäggige Gustaf Håkansson, mer känd som Stålfarfar, dricka "energidrycken" Champis. Stålfarfar hade då nyligen genomfört Sverigeloppet på cykel - utom tävlan för han ansågs för gammal - och slog hela startfältet med hela 24 timmar på sträckan Haparanda - Ystad:

onsdag 20 juli 2011

Från VW 1200 till Peugeot 403

Några bilder igen, scannade från negativ, Stockholm och sent 1950-tal kan man väl förmoda. VW 1200 och Peugeot 403 och s k lapplisor i arbete:

Från Renault till Austin

Här kommer ett par inscannade negativ. Först en Renault CV 4, det vill säga en sådan bilmodell som spelar en avgörande roll i Sjöwall & Wahlöös Den skrattande polisen (1967) eftersom modellen framifrån är så lik en Morris Minor. Denna A-registerarde Renault står vid en pumpö som erbjuder bensin från fyra olika bolag, även om det bara går att identifiera tre: Esso, Koppartrans och Mobil. Bilden är förmodligen tagen under sent 1950-tal, i Stockholm, men var i Stockholm? I bakgrunden kan man utläsa att det är någonting som av allt att döma heter "Garaget" där Räddningskåren håller till. Bredvid garaget bedrivs försäljning av Triumph. Platsen var Vanadisvägen 2-4 och hette Centralgaraget


















Nästa bild föreställer en Austin A90 Westminster som tydligen får framhjulet balanserat. Fotot är förmodligen taget vid samma tidpunkt och plats, men ur en annan vinkel..?

onsdag 13 juli 2011

Från Raggare till Rock n roll

Jag har kommit över några glasplåtar från 1950-talet! Den första är en avfotografering ur någon informationsskrift, kanske från Stockholms socialförvaltning? Bildtexten (som jag beskurit bort) lyder:
Skinnknutten är död - leve raggaren! Han sitter bekvämt i sitt åk, flickorna traskar frysande och längtande utanför. Kontakten går snabbt och tämligen oblygt. Ungdomsvårdare och polis ser på med oro. 
Nästa bild är förmodligen tagen på någon ungdomsgård och föreställer vilt skrikande flickor under en konsert. I förgrunden en kamera med stor blixt och vid väggen en reporter som antecknar i sitt block.
Men vem är artisten som någon håller upp en bild av? Kanske Fabian han med Tiger från 1959? Delförstoring här:

tisdag 12 juli 2011

Från Tiedemanns till Pripps

Äntligen en annons genomsyrad av logik. Korta cigaretter är billigare än långa. Köper man då korta cigaretter så får man mer pengar över att köpa öl för. Hur många kompisar har man inte haft som "glömt" att köpa även korta cigaretter men däremot en massa öl...? Det här logiska förslaget kommer från Tiedemanns i en av deras annonser för Tiedemanns Blue Master hämtat ur Året Runt nr 8 1969. Av annonstexten framgår inte vilkens slags öl man ska köpa för de pengar man sparar genom att köpa korta cigaretter, men av bilden förstår man att de rekommenderar Three Towns IIB i den lilla snabbdruckna 28 cl lilla buteljen utan pant...

Jaja... de var ju inte så tokiga de där små halvrunda buteljerna, vad jag kan minnas, då jag i förskoleåldern brukade dricka slattar på söndagsmorgornarna innan föräldrarna vaknade... men det var under sextiotalets sista år så jag kan minnas fel?
En annan av Pripps produkter har jag redan haft med i ett inlägg men här kommer den i färg från Året Runt nr 5 1966:

För de som undrar hur det numret av Året Runt såg ut på omslaget, så kommer svaret här: