onsdag 13 juli 2011

Från Raggare till Rock n roll

Jag har kommit över några glasplåtar från 1950-talet! Den första är en avfotografering ur någon informationsskrift, kanske från Stockholms socialförvaltning? Bildtexten (som jag beskurit bort) lyder:
Skinnknutten är död - leve raggaren! Han sitter bekvämt i sitt åk, flickorna traskar frysande och längtande utanför. Kontakten går snabbt och tämligen oblygt. Ungdomsvårdare och polis ser på med oro. 
Nästa bild är förmodligen tagen på någon ungdomsgård och föreställer vilt skrikande flickor under en konsert. I förgrunden en kamera med stor blixt och vid väggen en reporter som antecknar i sitt block.
Men vem är artisten som någon håller upp en bild av? Kanske Fabian han med Tiger från 1959? Delförstoring här:

4 kommentarer:

Larsson sa...

Intressanta bilder. Men hur scannar Du glasplåtar? Hur länge användes glasplåtar?

Grandprix 63 sa...

Artisten på bilden påminner om Fabian, han med hiten "Tiger" från '59.
Vet inte om han gjorde någon spelning i Sverige men omöjligt är det inte.

Ulf M sa...

Larsson: Scanningen går till som när man scannar vanliga fotonegativ. Jag har hört att en del museum använde glasplåtar vid fotograferingen av sina föremål ända in på 1970-talet.

GP: Tack för den upplysningen. Bilden kanske inte ens är tagen i Sverige?

Grandprix 63 sa...

Jag tror att bilden mycket väl är tagen i Sverige. Några av ungdomarna har halsduk och mössa inomhus. Det är väl bara svenskar som klär sig varmt även inne?

En av de skrikande flickorna har en tröja med noter på. Det mönstret på stickade tröjor var populärt här, då Tommy Steele hade en sån tröja, och mönstret dök upp i nån av veckotidningarna