måndag 31 januari 2011

Från Saab 96 till Volvo PV 544

Från baksidan av en turistbroschyr för Nyköpingshus, med tryckår 1961, kommer den här färggranna annonsen från Saab-Ana. Ett brudpar som ska åka iväg i sin vita Saab 96 och nedanför ett fiskande par med en Saab 95: Saab svensk familjebil med flygkvalitet:

Betydligt mindre färgglad, ja rentav svartvit är annonsen för nya Volvo PV 544 med B 18-motor. Det är Bergslagens bil i Lindesberg som annonserar men tidningen är Nora Stads och Bergslags tidning från den 4 september 1961. Motorn som avbildas i annonsen är sportversionen med dubbla SU-förgasare:

4 kommentarer:

Grandprix 63 sa...

Där har du anledningen till varför Kristinavägens norra del, utanför nuvarande Bildelsspecialisten, i folkmun förr kallades Volvo-kurvan.
Jag har fått mig berättat att när Volvo-Svensson i slutet av 60-talet bytte bilmärke och blev återförsäljare för Volkswagen bytte familjen namn till Svebéus. Bergslagens Bil levde dock vidare.

Ulf M sa...

Jaha! Volvo-kurvan! Ny kunskap för mig. (före 1999 levde jag ju livet först i Nora och sen i Örebro) Volvo-rakan, (eller heter det Meritor-rakan nu ?) känner jag ju till!!!

Grandprix 63 sa...

Nog kallar jag det Volvo-rakan fortfarande. Men å andra sidan säger jag fortfarande Ramers om Volvoåterförsäljaren i änden på samma raka. Vet inte när Folke Ramers sålde till Tage Reimes men det var innan Volvo blev Meritor :)

Anonym sa...

Bettorpsgatan heter vägen förbi Ramers (numera Reijmes) i Örebro. Jag jobbade där 1964-1974.