tisdag 27 september 2011

Från Chevrolet till Plymouth

Det är månadsskiftet juli-augusti 1962 och vi befinner oss på Kungsgatan i Stockholm. Några poliser hälsar artigt på varandra. En flicka i prickig kjol blir tilltalad av en yngling i en Chevrolet Bel Air ´55. En Fiat 1100 Special passerar förbi flanörerna. På konditoriets uteservering dricker man Loranga och några matroser funderar på om de ska gå på bio, men vad är det för film? En ung man från Älvsborg försöker ragga upp två flickor i sin Plymouth ´55. Två ligister ofredar tre flickor. Under Svampen nere vid Stureplan står två poliser med sina sablar.







fredag 23 september 2011

Från saxofon till bomb

Flickan med silversaxofonen kallades hon, den då 20 åriga malmöflickan Ingela Brander. I ett reportage i tidningen Se nr 24 1963 förfasade man sig över tanken att hon kanske skulle komma att gifta sig med sin 35 år äldre manager. Debuterade gjorde hon hos en annan farbror redan som åtta åring, i radio hos farbror Sven.

































Nio år tidigare förevisade samma tidning andra bomber, nämligen en artificiel atombomb med en 500 meter hög s k svamp. Den smälldes av den 30 september 1954 under försvarets "Bergslagsmanöver". Bild ur tidningen Se nr 52½ 1954

lördag 17 september 2011

Från tidningen Se till avisen Politiken

Den 26 juli i år bloggade jag om Stålfarfar och använde en Champis-annons från tidningen Se nr 30 1951. Igår frågade journalisten Oliver Stilling om han fick använda min inscanning i dagens nummer av den danske avisen Politiken och givetvis svarade jag ja!
Politiken är den tredje största tidningen i Danmark och har en upplaga på drygt 500.000 

fredag 16 september 2011

Från Asmussen till Neumann

Alla stora internationella stjärnor uppträdde i de svenska folkparkerna. Sommaren 1963 var inget undantag, både Duke Ellington och Count Basie turnerade i parkerna. Men även från vårt södra grannland Danmark kom två lysande musikanter och underhållare: Svend Assmussen och Ulrik Neumann.






























De var ju för övrigt så uppskattade i Sverige och uppträdde har så ofta så man trodde nästan att de var svenskar. I pressinformationen före folkparksturnén som pågick den 10 till 31 augusti påstods att de: "har framträtt ytterst sparsamt under sommaren. Några TV-galor i Spanien, Italien och Monaco är allt. För resten har de vilat - Svend hemma i Danmark och vid Rivieran, Ulrik i sitt skånska sommarhus. De har föresatt sig att komma solbrända och utvilade till folkparksturnén."

Och längre fram i pressinformationen: "Som artistisk kombination är de unika. De är mogna mästare på sina repsektive instrument, fiolen och gitarren. Deras musikaliska fabuleringsförmåga är med ett ord sagt fabulöst. Deras komiska fantasi förefaller gränslös - även bokstavligt talat: i Paris gjorde de sin show på köksfranska med vanvettigt roliga resultat!"


tisdag 13 september 2011

Från Caltex till Esso

Nu är ju sommaren över och ingen har semester längre, men låt oss jämföra sevicenivån mellan två bensinkedjor för 60 år sedan.  På Caltex kunde man få en praktisk vägkarta medan Esso lovade  semesterfirarna att fungera som rena turistbyråerna. Båda annonserna är hämtade ur tidningen Se nr 25 1951:

måndag 12 september 2011

Från Farlig kurva till Fartfeber

Författaren, skådespelaren och regissören Egil Holmsen (1917-1990) var född i Gyttorp utanför Nora. Som filmregissör debuterade han 1952 med filmen Farlig kurva, en ungdomsfilm i speedwaymiljö.















Bland de medverkande märks bl a speedwayåkare som Varg-Olle Nygren och Anders Thunborg, den senare mera känd som socialdemokratisk försvarsminister åren 1983-1985. Redan året efter kom raggarfilmen Fartfeber som givetvis handlar om ungdomar på glid. Hästhandlarns flickor från 1954 utspelar sig i annan och lantligare miljö. Holmsens filmer var mycket omdiskuterade och just Fartfeber drabbades av filmcensuren. I boken Den svenska filmens historia skriver Gösta Werner: "man märkte samtidigt olika försök till en förskjutning mot den halv- och senare helpornografiska genre, som skulle bli det främsta kännetecknet för 1960-talets bottenvegitation. Sju svarta behå (1953-54) var kanske oskyldigare än namnet ville associera, men i fråga om Farlig kurva (1952) och Hästhandlarens flickor (1954), bägge regisserade av Egil Holmsen (född 1917), blev alla tänkbara associationer och några till uppfyllda intill gränsen för vad den svenska filmcensuren den gången tillät." (s 101f)

söndag 11 september 2011

Från Burken till Nalen

Vi förflyttar oss ett halvsekel bakåt i tiden, till januari 1961. Vi hamnar på ett klassiskt danshak med adressen Regeringsgatan 74 i Stockholm. Det är alltså frågan om Nationalpalatset eller Nalen som är det mer kända namnet. Han som spelar dragspel är naturligtvis Leif "Burken" Björklund, men vem är sångaren i slutet av bildsvepet?










Från knuttar till spättor

Åren 1949 till 1958 kördes det legendariska motorcykelloppet Hedemora TT. 1954 skickade tidningen Folket i Bild dit författaren Ivar Ahlstedt för att skildra tävlingen och besökarna. Omslaget på Folket i Bild nummer 34 1954 såg ut så här:

Ett par av bilderna i reportaget visade parkeringen och campingplatsen.