söndag 21 mars 2010

Från Roland till Power!

Alla som varit i Lindesberg en lördag vet vilka fynd man kan göra i Johnnys hörna. Hörna är det ju bokstavligen tal om eftersom han har sin loppis i hörnet bredvid brandstationen där bergslagens trafikskola låg förr, precis bredvid det som förut hette Arnolds Diner och som ägdes av en annan Johnny; Johnny Johansson, han som är rallykartläsare och numera s k "Stor grabb" tillsammans med sin värmländska förare Mats Jonsson. Några av mina lördagsfynd kommer här: Mysterier är ju alltid mystiska och är det dessutom ett rock´n roll-dito så höjer man naturligtvis lite extra på ögonbrynen:
Som så ofta när det är en av B. Wahlströms böcker så är Hegland den skyldige till omslaget. Författaren är istället den något mindre kända Sid Roland. Sen köpte jag några tidningar också. Det verkligt intressanta är att jag köpte samma tidning igen! Förra gången var i maj 1976. Jag skulle snart fylla tio år och för allra första gången cyklade jag ensam från Nora, den halva milen till farmor och farfar. Väl framme åkte farmor och jag tillbaka till stan med färdtjänst. Om jag minns rätt så var det första och enda gången som min då 75-åriga farmor utnyttjade möjligheten att åka färdtjänst. Resan gick till ICA-hallen i Nora. Jag hade inte varit inne i en affär tillsammans med farmor sen hösten 1969, straxt innan bröderna Fransson stängde sin ICA-butik i Pershyttan. Det var ju en väldig tur att jag och farmor inte besökte affärer tillsammans oftare eftersom jag "fick allt jag pekade på". Som tur var behärskade jag mig så pass att jag bara pekade på en sprayflaska med rostskyddsmedel, en förpakning med Anders-Petters grovkaka från APK-bröd i Örebro och på ett exemplar av den då helt nya tidningen Power! Det var alltså ett exemplar av Power nr 1 1976 som jag nu köpte hos Johnny i hans hörna..

3 kommentarer:

Grandprix 63 sa...

Grattis till fynden!

Ifall någon vill läsa en recension av "Rock 'n' Roll-mysteriet så gjorde jag en bloggning om den spännande boken för en tid sedan:

http://grandprix63.blogspot.com/2008/08/rocknroll-mysteriet.html

Ulf M sa...

Jag ska genast läsa din recension!

Per sa...

Jag äger såväl tidningen som boken. Bägge är läsvärda.
Sid Roland är en pseudonym.Han var en av de som låg bakom Tvillingdetektiverna.
Har för mig att Rocknroll-mysteriet är en del av en kortare serie. Är ganska säker på att jag läst en annan bok med samma huvudpersoner