tisdag 17 november 2009

Från parkeringsplatser till armbindlar

Om man skulle ta körkort idag skulle man väl bli kuggad i teoriprovet på någon fråga av typen vad är det som kan vara grått på baksidan? Jag skulle väl svara en katt i skymningen, medan rätt svar är en skylt för parkering av motorfordon i allmänhet eller kanske för Volvo PV 444 i synnerhet!

På frågan vem som bär gul armbindel med fem svarta prickar, skulle jag förmodligen svara punkare eller biodlare, men rätt svar ska vara: en blind person!
Det här var alltså viktiga och nödvändiga kunskaper man fick lära sig om man studerade sjätte upplagan av Vägen till körkortet författad av B. Gustafsson och N. G. Nilsson, utgiven av Sveriges bilskolors riksförbund, år 1955. Och den såg förövrigt ut så här:
En annan populär körkortsbok var Körkortsboken som på Saxon & Lindströms förlag utkom i sin nittonde upplaga år 1964. Författare till den boken var ingenjör Per Wersén:
Tre år tidigare, 1961, utkom på Rabén & Sjögrens förlag en körhandbok av tidningen Motors ansvarige utgivare Nils Ahlgren. Illustrationerna var gjorda av den i bil- och trafiksammanhang kände George Beverloo. Titeln var: Hur kör vi egentligen?

3 kommentarer:

Raggmunk sa...

Det gäller att vara rädd om sitt körkort, det är nog inte så lätt att ta ett idag. Man har ju lagt sig till med lite "Fula vanor". =)

Ulf M sa...

Vilka då fula vanor? Hänga med vänsterarm ut genom rutan, slänga tomma ölburkar på äldre damer..:-)

Raggmunk sa...

Nää du!! Jag kastar aldrig när jag kör =)