lördag 18 juli 2009

Från Wien till Falun via Kumla

Wien är inte den enda världsmetropolen som är känd för sina korvar, en annan sådan ort är Kumla. På burkens baksida kan man läsa: "Kära Husmor! Skinnfri Kumla-Korv lämpar sig utmärkt för såväl all slags grillning som kokning".

En tredje sådan korvstad är Falun. Genom Kumla och Örebro drevs före stålwirens tid enorma mängder oxar. Som exempel kan nämnas år 1624 då 32 650 djur passerade förbi oxtullen i Örebro. För att tillverka en gruvlina till Falu koppargruva krävdes cirka 200 oxhudar. Att det fanns gott om kött till korvar i Falun har alltså sin naturliga förklaring. Hur falukorven hamnade där den gjorde 1978 då den spelade en slags huvudroll i en film inspelad i fäbodmiljö har kanske inte samma naturliga förklaring. Det handlade i vart fall varken om grillning eller kokning...

Nyligen träffades den filmens regissör och fotograf , d v s Joe Sarno och Torbjörn Lindqvist på Biografmuseet i Säter för att själva bli filmade för en kommande dokumentär från det malmöitiska produktionsbolaget Rock´n roll Film. Enligt Dala-Demokratens reportage den 10 juli 2009 så anser Joe Sarno att "Torbjörn är den bäste fotografen i världen. Han tillför filmen egna idéer. Det brukar jag inte annars tillåta fotografer". Där har vi kanske en förklaring till falukorvens medverkan i filmen Fäbodjäntan?

Inga kommentarer: