Alltså guldkant i bokstavlig mening. Fyra år senare, 1972, var inte inramningen mycket sämre:
lördag 28 november 2009
Från 1968 till 1972
Vill man sätta lite guldkant på lördagkvällen så kan man titta i gamla årsböcker och varför inte tidningen Popular Photography's årsbok Photography Annual ? Här editionen från 1968:
torsdag 26 november 2009
Från Norrahammar till Nynäshamn via Ankarsrum
Tack alla orter som har förbättrat vår bekvämlighet! Att bygga om sitt smutsiga och tråkiga pannrum till ett riktigt mysrum, en gillestuga eller bodega blev möjligt med hjälp av Norrahammars energisnåla och fräscha oljepanna. Se här i en annons från Hem och Fritid nr 6 1974:
Sen kunde man fylla sitt sköna och robusta badkar från Ankarsrum med härligt varmvatten, här i en annons i branschtidningen Byggnadsvärlden nr 20 1950:
Ytterligare en sak var naturligtvis nödvändig, för att få det där varma vattnet från pannan om man inte ville ha en kalldusch! Just det: villaolja och då förslagsvis från Nynäs. Här en annons ur Hem och Fritid nr 11 1974:
måndag 23 november 2009
Från oktober till december
Nu är det dags att liva upp i den mörka höstkvällen med några omslag från tidningen Foto. Förmodligen var det ungefär så de tänkte redan 1963 eftersom de valda så trevliga omslagsbilder, först till oktobernumret:
söndag 22 november 2009
Från Borås till riktiga vildmarken
För precis 55 år sedan, d v s 1954, skrev boråsbon Axel Gustafsson den märkliga lilla skriften: Det pornografiska träsket. Utgivare var det till Svenska Missionsförbundet nära knutna bokförlaget Gummessons:
Från Termac till Bonniers
Spionhistorier blir alltid mer upphetsande om man beskådar dem genom en katts ögon, eller vad ska man tro när man ser omslaget till boken Spionbordellen från förlaget Termac, tryckt i Vänersborg 1966:
Fem år senare och ganska många mil norrut kände man sig mera "fräckskön" och lät tryckpressarna "hugga i sten" när B. Wahlströms lät trycka Hugga i sten i Falun:
När det skedde då stod det 1971 i alla almanackor, men då hade Bonniers folkbibliotek redan för länge sedan insett att folket inte kan läsa och hade istället gjort en 45-varvare med hits signerade Cole Porter, som var toppen för alla öronviskare och axelpussare:
Etiketter:
B. Wahlströms,
Bokomslag,
Bonniers,
Cole Porter,
Skivomslag,
Termac
Från Bonniers till Termac
Från Floyd till Ingo
Alla dessa dubbelnamn och par-namn: Svenne och Lotta, Sven-Ingvars, Inge och Sten, Sten och Stanley och Stanley och Livingstone förmodar jag.... Förteckningen kan göras oändligt lång! Floyd Patterson gav namnet åt en hamburger-restaurant-kedja i Sverige någon gång på mitten av 1970-talet; Floyds. Precis som senap och ketchup nämndes alltid Ingo tillsammans med Floyd: oförenligt sammansvetsade, varandras bästa kompis och främsta motsåndare. År 1961 prydde Floyd omslaget till Sporten i dag 1961 - 1962:
På sidan 83 kunde man dock se den här bilden som man kan titta på länge...
Året därefter var det just Ingemar Johanssons tur att vara på framsidan på Sporten i dag 1962 - 1963:
På sidan 83 kunde man dock se den här bilden som man kan titta på länge...
Året därefter var det just Ingemar Johanssons tur att vara på framsidan på Sporten i dag 1962 - 1963:
tisdag 17 november 2009
Från parkeringsplatser till armbindlar
Om man skulle ta körkort idag skulle man väl bli kuggad i teoriprovet på någon fråga av typen vad är det som kan vara grått på baksidan? Jag skulle väl svara en katt i skymningen, medan rätt svar är en skylt för parkering av motorfordon i allmänhet eller kanske för Volvo PV 444 i synnerhet!
På frågan vem som bär gul armbindel med fem svarta prickar, skulle jag förmodligen svara punkare eller biodlare, men rätt svar ska vara: en blind person!
På frågan vem som bär gul armbindel med fem svarta prickar, skulle jag förmodligen svara punkare eller biodlare, men rätt svar ska vara: en blind person!
Det här var alltså viktiga och nödvändiga kunskaper man fick lära sig om man studerade sjätte upplagan av Vägen till körkortet författad av B. Gustafsson och N. G. Nilsson, utgiven av Sveriges bilskolors riksförbund, år 1955. Och den såg förövrigt ut så här:
En annan populär körkortsbok var Körkortsboken som på Saxon & Lindströms förlag utkom i sin nittonde upplaga år 1964. Författare till den boken var ingenjör Per Wersén:
Tre år tidigare, 1961, utkom på Rabén & Sjögrens förlag en körhandbok av tidningen Motors ansvarige utgivare Nils Ahlgren. Illustrationerna var gjorda av den i bil- och trafiksammanhang kände George Beverloo. Titeln var: Hur kör vi egentligen?
Etiketter:
Beverloo,
Bokomslag,
Körkortsböcker,
Volvo Amazon,
Volvo PV 444
måndag 9 november 2009
Från batterier till ficklampor
Redan på eftermiddagen sänker sig mörkret och det är många veckor kvar tills det vänder om mot ljusare tider. Fram tills dess får man treva sig fram i kvällsdunkel och kolsvarta natten om man inte har laddat upp med batterier, ficklampor och kamerablixtar. Här en annons för batteriet Berec ur tidningen Foto nr 1 1961:
Även om Berec "varar längre" så undrar jag om det batteriet verkligen kunde överträffa de rödsvarta batterierna Tudor med sina uppladdade katter och sina nio liv..? Här i en annons ur Motor nr 21 1968:
Batterier är kanske ändå inte helt nödvändigt eftersom man kan köpa sig en ficklampa med inbyggd dynamo, eller vad sägs om att "ljuset alstras (...) av en liten generator som drives genom att man med tummen trycker in en hävarm." Här en sida ur katalogen för hösten-vintern 1953-54 från Hobbyförlaget i Borås:
Etiketter:
Berec,
Hobbyförlaget i Borås,
Reklam,
tidningen Foto,
tidningen Motor,
Tudor
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)