Jag läste Fib-Aktuellt första gången 1970, då jag var fyra år. Nu på senare år har jag hittat några nummer som är ännu äldre:
måndag 27 december 2010
lördag 18 december 2010
Från Flugparken till Sixten Larsson
Lindesbergs köpmannaförening fyller 100 år i år och har utgivit en jubileumsskrift, så enkelt är det. Nostalgibok kanske man kan säga...? Först julstämning i Flugparken. Mitten av 1960-talet...?:
Sen är det bara nostalgi! En gammal bärgningsbil från dåvarande Sixten Larsssons verkstad:
Sen är det bara nostalgi! En gammal bärgningsbil från dåvarande Sixten Larsssons verkstad:
söndag 12 december 2010
Från Svampen till Ölandsbron
Jag bläddrade i ett gammalt vykortsalbum och hittade ett par intressanta bilder. Svampen i Örebro var ju på sin tid ett av landets mest spektakulära byggnadsverk. Här ett vykort som kunde ses hos Grandprix63 redan i maj 2009, men här är min "egen" inscanning:
En annan välkänd betongkonstruktion är ju Ölandsbron, men innan den stod klar i september 1972 fick man åka bilfärja över Kalmarsund. När jag var på Öland första gången i augusti 1972 så blev det följdaktligen färjefärd men utmed en nästan färdigställd bro. Här en bild från färjorna vid Färjestaden på Öland:
lördag 11 december 2010
Från bandet till skroten
Det har alltid varit med stor tillfredsställelse som jag sett bilar under montering på ett s k rullande band. Här har vi tydligen hamnat på Volvos montering med en rad Volvo PV 444. Jag ska inte ens försöka mig på att gissa vilket år och vilken årsmodell det rör sig om, men det rör sig om en årsmodell med endast fyra hjulbultar:
Precis som när det gäller människor och deras antal levnadsår, så kan man aldrig i förväg veta hur många mil en bil kommer att rulla innan skrotning blir ett faktum. Alla bilar blir inte ens skrotade utan bara avställda och bortglömda och i sällsynta fall och då särskilt om bilen själv är sällsynt, så kanske den blir återupptäckt, renoverad och helt enkelt återuppstår.
Personligen har jag sedan barnsben blivit otroligt upphetsad av just bilskrotar, eller ännu bättre uttryckt, samlingar av övergivna bilar i skogen. En alldeles särskild sådan anhopning av skrotade bilar har bitit sig fast i mitt minne. Det bör ha varit i slutet av augusti 1974, möjligen början av september. Mamma motionsorienterade med Noraklubben OK Milan och den här vardagskvällen skulle de leta kontroller i skogen omkring Munkhyttan utanför Lindesberg, förmodligen en bana som redan var lagd av Lindebygdens OK.
När vi från Nora via Siggebohyttan kom fram till Munkhyttan visade det sig att platsen där alla orienterare skulle parkera, var en formidabel bilskrot.
Vi var alltid ett gäng ungar som var med och fick roa oss själva bäst vi kunde medan föräldrarna var ute i skogen och jagade skärmar. Den här kvällen råkade jag själv närmast i någon slags extas! Hur många skrotbilar var det? Kanske 20-30 och en buss, några lastbilar och traktorer. Den ljumma sensommarkvällen med en härlig lukt av rost, olja, batterisyra och möglig bilinredning; sammantaget ett intryck som blev ett underbart och bestående barndomsminne!!
Här kommer istället två bilder från en annan bilskrot på något annat ställe, kanske någonstans i Södermanlands län om man ska döma av den enda läsbara registreringsskylten:
Från Tuborg till Porter
En lördagskväll i glada vänners lag, ja då blir det Tuborg varje gång:
Är man däremot ensam och oskuld, då får man hålla tillgodo med en absolut mycket mörkare men också betydligt sötare Porter:
Båda annonserna är hämtade ur tidningen Se nr 36 1968
fredag 10 december 2010
Från Ola & Janglers till Sven-Ingvars
Först av allt ska jag erkänna att jag har aldrig hört Ola & Janglers. Här ser vi dock Ola & Janglers på en bild ur Rekordmagasinet nr 29 1967:
Sven-Ingvars hörde jag på svensktoppen då de låg ganska högt där med Gustaf Frödings "Det var dans bort i vägen på lördagsnatta" (eller hur nu texten löd?) och det var väl 1971? Fem år tidigare, alltså 1966 lät de sig avbildas i Fib-Aktuellt, närmare bestämt i nr 18 1966 och då såg de ut så här:
Apropå Ola & Janglers, så hade de en hit som hette Let´s dance. En helt annan låt men med samma namn blev också en hit för David Bowie:
torsdag 9 december 2010
Från VW 1300 till Volvo Duett
Jag minns inte om de var särskilt vanliga, Volkswagen 1302 med brandgul lackering och svarta versaler på dörrarna med texten TELE? Här har vi i alla fall ett av Televerkets exemplar, parkerad bakom en Audi 100. Kanske är bilden från de nya nummerplåtarnas absoluta barndom år 1973:
Avsevärt mycket vanligare var Televerkets specialbyggda (utan sidofönster) Volvo Duett. Här är det inte en TELE-modell utan en vanlig hederlig duett tillsammans med ett otal andra bilar, förmodligen på en varuhusparkering. Året var nog 1971? Gamla registreringsskyltarna och är det inte en Volvo 142 GL, utan infällda handtag, som syns snett bakom duetten?
fredag 3 december 2010
Från Slussen till Bocksboda
Två vykort. Det första från tiden före högertrafikomläggningen kan man förstå av trafikmarkeringarna. Det föreställer vad man kan förmoda vara landets mest kända hiss, Katarinahissen vid Slussen i Stockholm:
Mellan 1959 och 1971 gjordes 310 avsnitt av westernserien Bonanza, eller Bröderna Cartwright, som den hette i Sverige. I början av 1970-talet öppnade en stugby i Kilsbergen, närmare bestämt i byn Bocksboda. Stugbyn gavs en slags westernstil och kallades fyndigt nog för Ponderosa, med tydlig anspelning på Ben Cartwrights ranch. Stugbyn Ponderosa blev nog ingen affärsmässig framgång? Jag kommer ihåg ett besök där 1974 kanske? Vi var nog de enda gästerna och det dröjde länge innan vi fick beställa. Föräldrarna serverades kaffet på sjuttiotalsvis i plastmuggar med orange plasthållare. Om jag minns rätt utlovades ponnyridning för barn, men jag har minne av att det fanns några hästar vid Kilsbergens Ponderosa:
söndag 28 november 2010
Från BP till Esso
lördag 27 november 2010
Från Golf till Granada
Det är ju lätt att tro att "Kling och Klang" alltid har rullat runt i bilar av märket Volvo. Inte minst när man ser den här bilden från Torslanda, hösten 1972 med 36 stycken leveransklara polisbilar av modellen Volvo 144 av 1973 års edition:
söndag 21 november 2010
Från Pommac till Merry
Två helsvenska läskedrycker som ville ge oss en internationell känsla. Pommac talar om Spanien och dess druvor, apelsiner och persikor. Här i en annons från tidningen Vårt Hem nr 31 1933:
Medan Merry ville bli blandad med is och några droppar ryskt. Vodka kan man väl misstänka? Här från en annons ur Fib-Aktuellt nr 24 1967:
Medan Merry ville bli blandad med is och några droppar ryskt. Vodka kan man väl misstänka? Här från en annons ur Fib-Aktuellt nr 24 1967:
lördag 20 november 2010
Från Mylene till Sophia
Födda 1935 och 1934 debuterade de båda på film i början av 1950-talet. Båda är de dock nya i min samling originalfotografier. Det där med original ska man förstås ta med en stor nypa förnuft.. det är riktiga fotografier på riktigt fotopapper, men massproducerade för att förse all världens tidningsredaktioner med bilder.
Mylene Demongeot här på en bild från, vilken film?...:
Nästa bild visar Sophia Loren. En fantastisk bild, helt ofördärvad av klåfingriga retuschörer. Den visar nämligen att Sophia, i likhet med alla andra underbara kvinnor inte är helt bar under armarna, utan är hårig under armarna! Året var 1955, då Sophia var aktuell i Sverige som rollen, Nives Mongolini i filmen: La donna del fiume. Men tänkbart är att bilden är tagen under den s k italienska filmveckan som hölls i Stockholm i december 1955:
lördag 13 november 2010
Från Hegland till Stockholm
torsdag 4 november 2010
Från Lynx till TGOJ
Om några dagar förutspås snön att falla i Bergslagen. Förmodligen kommer den sen att regna bort, men några dagar kommer den enligt samma förutspående prognoser att ligga kvar på marken. För de som vill göra en första riktig testkörning med skotern bereds alltså förträffligt tillfälle. Själv har jag inget sådant åktyg att testköra men i många år har ju de nordiska maskinerna varit mina favoriter Snow Tric och naturligtvis Ockelbo, men hos mig, precis som hos bröderna i Pistvakt ser jag en Lynx framför mig som en hägring, som här i en annons ur den svenska editionen av Popular Mechanic nr 2 1970:
Jag vet inte om man ska kalla det ödets nyck? Men Lynx tillverkas numera av Bombardier som också tillverkar de många gånger mediokra tågen Regina som nu trafikerar Bergslagen.
Det är länge sedan man kunde färdas i tågens motsvarighet till flygets "business class" mellan Grängesberg och Stockholm via Kopparberg, Lindesberg, Frövi, Arboga, Eskilstuna, Södertälje. Det handlar om TGOJ:s snabbpersontåg Bergsmannen, som trafikerade Ludvika - Stockholm med en tur dagligen i varje riktning, tidig morgon från Bergslagen mot Stockholm och sen eftermiddag från Stockholm till Bergslagen:
Hur det kunde vara så, har väl redan alla som känner till den enorma betydelse som Grängesbergs gruvbolag (Trafikaktiebolaget Grängesberg Oxelösund - vars dotterbolag hette Trafikaktiebolaget Grängesberg Oxelösunds järnvägar, TGOJ) hade, redan räknat ut... här kommer även en interiörbild från tåget Bergsmannen:
De två senare bilderna ur boken: Trafikaktiebolaget Grängesberg - Oxelösunds Järnvägar TGOJ 1927-1990 (1993).
tisdag 2 november 2010
Från Viskafors till Collibri
Nu är det ju den årstiden då det är dags att byta "sulor" på bilen. Men kanske även skorna skulle behöva nya "däck", varför inte låta sula om med gummisulor och dito klackar från Skandinaviska Gummiaktiebolaget Viskafors. Här en annons ur tidningen Förgät mig ej, nr 24 1923:
Om man inte kan låta sig nöja med nya sulor så kan man ju alltid hänga på en påhängsmotor, en Collibri-Velicopedmotor på sin cykel. Köp flera sådana motorer och bli återförsäljare åt AB O. Kraeppelien i Stockholm, för då får man nämligen rabatt. Annonsen ur samma tidning, som för övrigt påstod att den var "Sveriges bästa tidning i sitt slag":
Om man inte kan låta sig nöja med nya sulor så kan man ju alltid hänga på en påhängsmotor, en Collibri-Velicopedmotor på sin cykel. Köp flera sådana motorer och bli återförsäljare åt AB O. Kraeppelien i Stockholm, för då får man nämligen rabatt. Annonsen ur samma tidning, som för övrigt påstod att den var "Sveriges bästa tidning i sitt slag":
fredag 29 oktober 2010
Från Shell till Porla
Tidsperspektiv är intressanta. Över en månad utan blogginlägg är som från istiden och fram till nu. Därför undrar jag om någon minns Shells bensinstation vid södra infarten i Örebro? Nu har jag kommit över ytterliggare en bild på den. En yngre gentleman står söder om bensinstationen. Bilden andas idyll, ja rentav parkidyll och återigen är bilden från 1930-talet:
Kommit över, skrev jag. Ja, jag köpte den och följande bilder på en loppis i Grängesberg. Den loppisen stängde förra veckan. På tal om Grängesberg och bensinstationer, så inträffade något tragiskt idag. OKQ8 som enligt uppgift öppnade som IC-mack år 1950 på samma plats (invid nuvarande riksväg 50) och i samma byggnad stängde idag klockan 10.00. När jag passerade klockan 16.05 var alla skyltar och samtliga pumpar nermonterade.
Vid en annan riksväg men på 1950-talet stannade en lastbil som distribuerade bordsvatten från Porla. Vattenföretagets klassiska slogan syns att läsa på flakets lämmar: "Arla Särla Porla". Påskriften på bildens baksida berättar att bilden är tagen "Den 13 juli 1955 på riksväg 1 till Halmstad":
söndag 26 september 2010
Från Babs till Bode
Jag tänkte titta på mina generalstabskartor från det förra sekelskiftet och gick till mitt kartskåp. Översta lådan var lätt att dra ut och den innehöll också bara en massa moderna kartor från 1900-talet. Andra lådan var svårare att dra ut och ganska snart begrep jag varför... det var här jag hade knökat in en massa s k "stenkakor" som jag köpt under de senaste tio åren. Plötsligt slog mig tanken: Kan jag lyssna på de här? Har jag en fungerande skivspelare som klarar av 78-varvare?
Jag bläddrade bland stenkakorna och konstaterade att jag måste ha köpt dem av rent lokalpatriotiska anledningar... Bertil Boo (från Askersund), Brita Borg (vars föräldrar var från Örebro) och Sven Arefeldt (som tog livet av sig i Gusselby och ligger begravd i Lindesberg).
Veckans skiva fanns det tydligen någonting som hette:
Så till slut Johnny Bode... ja vad ska man säga? Han var väl den mest begåvade av alla schlagerskrivare som fanns på 1930- och 1940-talet.
Han var definitivt den mest spektakulära om man ska tro hans levnadstecknare och en slags comeback gjorde han i slutet av 1960-talet med "Bordellmammas visor" (1968):
lördag 25 september 2010
Från Lisa till Melody
Andra slölyssnar på P3 och P4, jag lyssnar istället avslappnat på http://www.somafm.com/ och då oftast på deras kanaler Groove Salad eller Lush. Jag gör det av ren nyfikenhet i hopp om att få höra nya låtar och helt nya artister. Faktum är att jag hela tiden hör sådant som jag har svårt att inte tycka om. Så var det just idag då jag hörde Lisa Shaw:
När jag sedan sökte henne hos min vanliga skivleverantör blev jag tipsad om Melody Gardot som i mina öron låter precis som Monica Zetterlund, Nancy Wilson och Diana Krull:
När jag sedan sökte henne hos min vanliga skivleverantör blev jag tipsad om Melody Gardot som i mina öron låter precis som Monica Zetterlund, Nancy Wilson och Diana Krull:
fredag 24 september 2010
Från X-böckerna till Manhattan
Jag köper dem gärna, de där gamla kioskdeckarna. Ju äldre dessto bättre... De från sjuttiotalet för de konstlade nakna och vapenfixerade framsidorna och de riktigt gamla för den verkliga konstnärligheten på 1950-talet av Bertil Hegland:
Från Crescent till Fram
I Spanien pågick inbördeskrig, Hitlertyskland hade anekterat Tjeckoslovakien och Sveriges riksdag hade fattat beslut om en lagstadgad semester på två veckor med start kommande sommar. Men nu var det 1938. Den semesterledighet man hade var helt reglerad genom avtal mellan arbetstagarnas organisationer och arbetsgivarna på respektive arbetsplats. Att resa på semestern var väldigt få förunnat och de som gjorde det använde cykel. Här en annons för Crescent ur tidningen Cyklisten nr 4 1938:
Från Merry till Pripps
Faktum är att jag när jag vill, kan framkalla smaken av Merry i munnen ... jag kan känna den småknottriga gröna flaskan i handen...
fredag 10 september 2010
Från Unimog till Jeep
Två fordon som var barn av det andra världskriget. Först Mercedes-Benz fyrhjulsdrivna - blandning av lastbil och traktor; Unimog som utvecklades i den västliga zonen av Tyskland, efter andra världskrigets slut, för att användas i återuppbyggnadsarbetena i det sönderbombade landet. Här från en annons ur tidningen Traktorjournalen nr 14 1957:
Sedan Willys Jeep som ju också var en slags blandning av traktor och lastbil. Namnet Jeep påstås vara uttalsformen av GP som sägs vara en förkortning av "General Purpose" (svenska= allmän användning). Den tillverkades redan under andra världskriget (i cirka 600 000 exemplar), men först 1956 introducerades den frambyggda modellen FC 150, där FC står för Forward Control. Här i en annons från Traktorjournalen nr 4 1959:
Sedan Willys Jeep som ju också var en slags blandning av traktor och lastbil. Namnet Jeep påstås vara uttalsformen av GP som sägs vara en förkortning av "General Purpose" (svenska= allmän användning). Den tillverkades redan under andra världskriget (i cirka 600 000 exemplar), men först 1956 introducerades den frambyggda modellen FC 150, där FC står för Forward Control. Här i en annons från Traktorjournalen nr 4 1959: