tisdag 21 juli 2009

Lekebergsbrynt messmör


Fä är en äldre benämning på tama husdjur och Säter är förutom en kommun i Dalarna, en synonym för fäbodvall. En säter eller fäbodvall startades utanför den egentliga jordbruksbygden för att ge kreaturen sommarbete och för att tillverka olika mejeriprodukter av get- och komjölk.

Numera är det lätt att tro att messmör är en typiskt jämtländsk produkt och dåvarande Jämtlands mejeriförening började tillverkning i stor skala redan 1939. Sedan 2008 bedrivs tillverkningen i Östersund av mejerikoncernen Milkos dotterbolag Fjällbrynt AB.
Precis som fäbodvallarna förr fanns i nästan hela landet, så tillverkades messmör inte bara i Jämtland. En bit in på 1960-talet tillverkade exempelvis Mejeriföreningen Örebro sitt Lekeberga gräddmessmör. På burkens lock betar kor vid silhuetten av västernärkes "fjällkedja" Kilsbergen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar